Korte rasbeschrijving.

Zwitserse Witte Herder

White Swiss Shepherd dog / Berger Blanc Suisse

Korte geschiedenis van ‘ons’ ras.

In Amerika en Canada kon de witte herder zich als zelfstandig ras ontwikkelen uit zijn duitse herder voorouders waaruit hij werd verstoten. In het begin van de 70er jaren werden de eerste witte herders in Zwitserland geimporteerd. De Amerikaanse reu Lobo, geborenop 5 maart 1966, kan als stamvader van het ras in Zwitserland worden gezien. Uit de fok met deze in Zwitserland geregistreerde reu en andere geimporteerde honden uit de VS en Canada werd de witte herder verder over heel Europa verspreid, waar ze tegenwoordig, al generaties zuiver worden gefokt. Daarom dat ze sinds Juni 1991 in Zwitserland als nieuw ras in het voorlopig register ( SHSB ) werden geregistreerd en uiteindelijk vanaf   1 januarie 2003 door de FCI worden erkend en geregistreerd. (NHSB)

Rasbeschrijving

De Zwitserse Witte Herder is een krachtige, goed gespierde, middelgrote stok- of langstokharige herdershond met staande oren, rechthoekig formaat, van middelzware bouw en met elegante, harmonisch vloeiende belijning.

Deze Zwitserse Witte Herder is een familie – en gebruikshond met uitgesproken “kinderliefde”, oplettende waker, opgewekte en gemakkelijk lerende hond.